Tarihteki İlk Bilgisayar 6 Mart 1946! Tarihte Bugün

 6 Mart 1946'da İlk Yüksek Hızlı Elektronik Başarılı Olan Bilgisayar "Eniac" ABD'de Kullanıma Girdi
 Eniac, yaklaşık 30.000 kilo(30 ton) ağırlığında ve kurulumu için 167 metrekare bir alana ihtiyaç duyan devasa bir makinaydı. Eniac’ın maliyeti 500.000$(500bin dolar) olarak bilinmekte ve 150 Kilowatt enerji tüketmekteydi.


Eniac bugün dünyamızda gelişen bilgisayarların öncüsü olarak da bilinir bu yüzden "Bilgisayarın Atası"olarak kabul edilir.


ENIAC'IN PROGRAMLAMA VE HESAPLAMASI

2. Dünya Savaşında atılacak olan bir füzenin hesaplaması el ile yapılacak hesapla 20 saat gibi uzun süreyi bu bilgisayar 15 saniye'ye indirerek hesaplıyordu bu da savaş teknolojisine yön vermiştir. Bütün bu işlemler binlerce röle,kristal diyot, rezistans ve kapasitör yardımıyla yapılıyordu.


Eniac hafızasında 200 sayı tutabiliyordu bunun yanı sıra saniyede 385 çarpma işlemi yapabiliyor veya 38 bölme ya da karekök işlemi yapabilme yeteneğine sahipti. Bilgisayarın atası Eniac 6 bayan operatör ile kontrol ediliyordu. 
Programlama işlemi el ile kontrol edilen anahtar dizisi ve kablolardan oluşuyordu.

Bu bilgisayar günümüz teknolojisine ışık tutmuştu, tabii bu teknolojide ilk değildi, o konuyu başka bir haberimizde anlatmayı umut ederiz...

Yorumlar