Note 7 darbesinden sonra akıllı telefon firmaları, bataryalar için daha farklı çözümler üretmeye çalışıyor.
Samsung’un Note 7'den aldığı darbeyi hatırlamayan yok. Güney Kore'ye ait firma, Note 7’yi piyasaya çıkardıktan sonra telefon, şarjdayken veya kullanılırken patlamaya başlamıştı. Sorunun sebebi ise bataryaların aşırı ısınıp kısa devresi yapmasıydı. Bu olay Samsung’a 5 milyar dolara mal oldu ve şirket, Note 7’leri piyasadan kaldırmak zorunda kaldı. Diğer bir yandan Samsung, Note 7’leri tamir edip Kore’de yeniden piyasaya koydu.
Böyle bir şeyin tekrar yaşanmaması için ikisi de Güney Kore merkezli olan Samsung ve LG, daha güvenli ve sağlıklı bataryalar üretmek için çalışmaya koyuldu. Samsung tarafından bu işlemleri Samsung SDI departmanı, LG tarafında ise LG Chem departmanı yönetiyor. Daha önce iki firma da solid state yani katı halde batarya geliştirme planlarıyla gündeme gelmişti. Bu yeni tarz batarya türlerini piyasaya koymak ve bunların ticaretini yapmak çok fazla zor görünse de iki şirket de elini taşın altına koydu. Bu işin maddi sonucu henüz tahmin edilemiyor. Hatta yeni bataryalar yüzünden akıllı telefonların fiyatı daha da yükselebilir. Ama daha güvenilir bir telefon kullanımı düşünülürse, kullanıcıların da biraz fedakarlık yapması normal karşılanabilir.
Bu katı hal bataryaları, katı haldeki elektrolitleri kullanacak. Bu da yeni pilleri şu anda piyasada olanlardan ayıran en büyük özellik, ama şimdilerde kullanılan bataryaların elektrolitleri sıvı şekilde. Sıvı elektrolit kullanan piller, güçlü bir darbe ya da akıma maruz kaldıklarında yanma, patlama gibi olasılıklara neden olabiliyor. Şu anda geliştirici ekiplerin endişe duyduğu tek şey ise bu pillerin pazarlamasını yapmak değil, aksine yeni pillerin piyasada olan bataryaların gücüne yetişip yetişememesi. Katı elektrolitler'le batarya üretebilmek için yeni batarya hücreleri de yapmak gerekiyor. Yeni elektrolitler, sıvı elektrolitlerin hücrelerinde depolanamıyor.
Şimdilik yeni bataryaların geliştirilme aşamaları, ne zaman ve ne fiyattan piyasaya sunulacağı gibi bilgilere ulaşılamıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder